Trenta cinc originals opten al premi literari en català de novel·la negra, dintriga i policíaca Crims de Tinta
El premi, instaurat aquest any pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, és el més ben dotat del gènere en català, amb 25.000 euros
La novel·la guanyadora, que es donarà a conèixer el proper 18 d’abril, serà publicada per l’editorial La Magrana
Un total de 35 originals s’han presentat al premi literari “Crims de Tinta” de novel·la negra, d’intriga i policíaca instaurat aquest any pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i que es fallarà el proper dia 18 d’abril.
El lliurament del premi, que està dotat amb 25.000 euros, el més ben dotat de la literatura catalana en aquesta especialitat, es durà a terme durant la celebració, el proper dia 24 d’abril, del Dia de les Esquadres.
El premi ha estat creat en l’any en que es commemoren els 25 anys de la llei de creació del Cos de Mossos d’Esquadra i en que coincideix la finalització del desplegament dels Mossos d’Esquadra a Catalunya.
A més a més, l’objectiu del premi és fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials de la conselleria, aprofundir en la integració social dels fets policials i apropar la cultura i la policia.
Es tracta d’un dels pocs premis de novel·la negra que patrocina una institució pública responsable del serveis de policia.
El premi Crims de Tinta, creat amb la col·laboració de l’editorial La Magrana, del grup RBA, i el llibreter Paco Camarasa, és el segon concurs literari dedicat a la novel·la negra d’intriga i policíaca escrita en català, després del Ferran Canyameres, que convoca Omnium Cultural de Terrassa.
El jurat del premi Crims de Tinta està format pel llibreter Paco Camarasa, responsable de la llibreria Negra i Criminal i comissari de les jornades BCNegre ; la directora editorial de La Magrana, Isabel Obiols; el filòleg i professor de català de la Universitat de Grenoble, Alex Martín Escribà, especialista en novel·la policíaca catalana i coordinador del Congrés de Novel·la i Cinema Negre que cada any organitza la Universitat de Salamanca; el director de la biblioteca La Bòbila de L’Hospitalet de Llobregat, especialitzada en novel·la negre, Jordi Canal; i la directora general del Joc i d’Espectacles del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt.
Les novel·les presentades al premi, totes elles originals, provenen d’autors de diverses poblacions catalanes, però també hi ha procedents del País Valencià i de les Illes Balears.
Destaca la presència entre els autors que concorren al premi de al menys sis dones o pseudònims femenins i d’algun membre de cossos policials.
El concurs literari “Crims de Tinta” pretén entroncar-se amb força dins la tradició de gènere de novel·la negre catalana, la de Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster.
Dins del grup editorial RBA Libros, que amb el seu segell de ficció en castellà ha organitzat recentment el I Premio Internacional de Novela Negra, La Magrana ha acollit aquest premi perquè vol apostar fort pel gènere negre escrit en català i oferir així un relleu a una de les seves col·leccions clàssiques, La Negra, que als anys vuitanta va publicar títols d'escriptors catalans com Maria Antònia Oliver i Andreu Martín i autors estrangers com Boris Vian, Graham Greene i Leo Malet.
Per a més informació, podeu contactar amb el gabinet de comunicació del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació: 93 551 21 48/ 93 551 22 69
0 comentarios